Hot Contact
Hot Contact
Ünal Mühendislik

TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIKFEST’İ

Yayınlanma Tarihi :
TÜRKİYE’NİN İLK SAĞLIKFEST’İ
Demir Petrol

Karabük Üniversitesi tarafından sağlık alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirmek amacıyla ilk kez düzenlenen Sağlık Bilimleri Festivali (SAĞLIKFEST) başladı. Sağlık Bilimleri Festivali’nin açılışına; Vali Mustafa Yavuz, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Baro Başkanı Av. Emrah Köklü, Üniversite Rektörleri, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılışta, kadim Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan hastalıkların müzikle tedavi yönteminin bir örneği olarak, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin yönetiminde “Müzikle Terapi Konseri” gerçekleştirildi.

Törende konuşan Karabük Valisi Mustafa Yavuz; “Bugün burada buluşuyor olmamızın maksadı, sadece bir etkinlik değil; bilakis, insanlığın en kutsal hakkı olan sağlığı daha ileriye taşımak adına gösterilen kolektif bir çabanın ürünü içindir. İnsanın en temel ve evrensel hakkı olan sağlık, zamanın ve mekânın ötesinde; dili, dini, ırkı ne olursa olsun, her insan için aynı anlamı taşımaktadır.

Sadece bireysel bir mesele olmanın ötesinde, insanlığın ortak geleceği için evrensel bilinç ve iş birliği ile güçlendirilmesi gereken bir alan olan sağlık; insana verilen değer ve onu yaşatma arzusunun bir parçasıdır.

Bu bağlamda; medeniyetimizin özünü oluşturan “İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.” anlayışına sahip bir milletin fertleri olarak, yüzyıllardır, devlet ve toplumun gücü, bireyin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesine bağlı kılınmıştır.

Öyle ki, devletin en güçlü olduğu zamanlarda bile, sağlıklı bireylerin olmadığı bir toplumda, toplumsal huzur ve refahın sağlanmasının mümkün olamayacağı gerçeği, göz ardı edilmemiştir.

Bu bilinç ile Karabük Üniversitemiz, sağlık bilimleri alanında hayata geçirdiği bu yenilikçi festival ve attığı öncü adımlarla, şehrimizin ve bölgemizin geleceğine yön vermeyi sürdürmektedir.

Bugün burada gerçekleştirdiğimiz gibi, sağlık bilimlerinde ilerlemeyi hedefleyen festivallerin, sadece bilgi paylaşımını değil, toplum sağlığını da destekleyen projeler geliştirmeyi amaçlaması, son derece kıymetlidir” cümleleriyle duygu ve düşüncelerini dile getirdi.

SAĞLIKFEST için büyük çaba gösterildiğini ifade eden KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ise, “SAĞLIKFEST hayali bizim için Türkiye Cumhuriyeti devletimizin ve aziz milletimizin yükselmesi, gelişmesi ve dünyada en iyi konuma gelmesi için sarf ettiğimiz bir çabadır. Bütün hayalimiz bu amacı, gayeyi hayata geçirmekten oluşmaktadır. Sağlık Bilimleri Festivali ise sağlık alanında ihtiyaç duyduğumuz yenilikçi yaklaşımların hayata geçirilmesi, Türkiye’nin sağlık alanındaki ihtiyaçlarının karşılanması, sağlık sahasındaki sorunlarımızın çözülmesi noktasında gençliği bu sahada çalışmaya, proje üretmeye, sorunları çözecek ihtiyaçları karşılayacak modeller üretmeye davet eden çok önemli bir projedir” diye konuştu.
“Sağlık Bilimleri Festivalimizde 51 kurumsal paydaş protokolü yaptık” cümleleriyle konuşmasına devam eden Kırışık, “Çok sayıda üniversitemiz, kurum ve kuruluşumuz, sivil toplum kuruluşlarımız, özel sektör kuruluşlarımız bize bu süreçte çok büyük destek verdiler. Burada yapmış olduğumuz yarışmada lise, ön lisans-lisans, lisansüstü ve serbest kategori dediğimiz kategorilerde 8 yarışma açarak Türkiye’nin ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçladık. Yine yapmış olduğumuz alan etkinliklerini sahada aktif bir şekilde inşallah hep birlikte gözlemleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Proje başvuruları noktasında ilk başlarda endişe yaşadıklarını anlatan Kırışık, “Tabii ilk başladığımızda acaba ne kadar proje gelir konusunda henüz tam bilgi sahibi olmadığımız için biraz endişeliydik ama spesifik bir alan olmasına rağmen sağlık alanında Türkiye çapında ve uluslararası düzeyde bin 203 proje gelerek gerçekten bizi oldukça sevindirdi. Büyük bir gelişme oldu. Türkiye’de 60’ın üzerinde şehirden ve üniversiteden büyük bir katılım ve ilgi oldu. Çok güzel projeler geldi. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 101. yılına ithafen 101 final standımızla öğrencilerimiz, proje takımlarımız projelerini sergileyecek” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından standların yer aldığı festivalin açılışı protokol üyeleri tarafından yapıldı. Gökşen M. Yücel Kapalı Spor Salonu’nda SAĞLIKFEST finalistleri tek tek projelerini tanıttı. Festivale Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden ‘Hayat Saati’ projesi ile katılan Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Şeyda Sevde Kaya, özel ihtiyaçlı bireylere yönelik tasarladığı projesinin içerisinde 9 farklı uygulama bulunduğunu kaydetti. Bu uygulamaların özel bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olduğunun altını çizen Kaya, “Konuşma rehberi dil terapisti görevini görmüş oluyor. Bu dil terapistini yapay zekayla birleştirdik ve saatlere entegre ettik. Bunun sayesinde çocuklarımız gün içerisinde pratik yapabilecekler. GPS özelliğiyle çocuklarımız güvenli alan dışına çıktığında velilere mesaj gidiyor. Özellikle son zamanlarda çocukların kaçırılması ve kaybolması bizi üzüyor. Bunun için konum özelliğini koydum. Böylece çocuklarımız her daim güvende olacak” dedi.
Öte yandan festival etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen Mediralli Yarışması’na Karabük Üniversitesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bartın Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinden 8 ekip katıldı. Katılımcıların sağlık becerilerini çeşitli alanlarda test eden yarışma nefes kesti.

YORUM YAP