Hot Contact
Hot Contact
Ünal Mühendislik

ŞİFAYI TUZ MAĞARASINDA BULDULAR

Yayınlanma Tarihi :
ŞİFAYI TUZ MAĞARASINDA BULDULAR
Demir Petrol

Yer Alt Tuz Şehri’nin sağlık kanadını oluşturan “Daha Güçlü Bir Nefes” projesi kapsamında tuz terapisinden faydalanan KOAH hastası ilk grubun tedavisi tamamlandı. 15 gün boyunca yerin 150 metre altındaki tuz mağarasında sosyal ve kültürel faaliyetlere katılarak tuzun iyileştirici özelliğini yerinde tecrübe eden 15 KOAH hastası taburcu edildi. İlk grubun tedavilerinin tamamlanması ile düzenlenen tanıtım kapanış törenine Çankırı protokolü ile birlikte Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç de katıldı.

Çankırı Valiliği öncülüğünde yedi paydaş ile birlikte hayata geçirilen “Daha Güçlü Bir Nefes” projesinin ilk etabı tamamlandı.  Ülkenin dört bir yanından başvurusu kabul edilen 15 KOAH hastasının Yer Altı Tuz Şehri’ndeki yardımcı tedavileri sona erdi. Protokol konuşmaları ile başlayan törende 15 gün boyunca tedaviden faydalanan hastalar da deneyimlerini paylaştı. Törenin sonunda, tedavi sürecindeki hastaların yerin 150 m altında katıldıkları sosyal ve kültürel faaliyetlerde yaptıkları el emeği ürünler de sergilendi.

Törenin ilk konuşmasını yapan Çankırı Yeşilay Şube Başkanı İsmail Özcan, proje süreci hakkında kısa bir bilgi vererek tüm paydaşlara teşekkür etti.

Dünya turizmine açtıkları Yer Altı Tuz Şehrini, “Daha Güçlü Bir Nefes” projesi ile sağlık turizminin de bir parçası haline getirdiklerini belirten Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, attıkları taşın yerine vardığını görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyerek, tüm paydaşlara, tuzun şifasına inanan hastalara ve yıl içerisinde sayıları 1,5 milyonun üzerine çıkan Yer Altı Tuz Şehri ziyaretçilerine teşekkür etti.

Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç ise Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar’ın bu projeyi çok inanarak kendilerine anlattıklarını söyledi ve yerinde gördüklerinde proje kapsamının daha geniş olduğunu ve çok iyi yürütüldüğünü gördüklerini ifade etti. Dinç, tuz mağarasını Yer Altı Tuz Şehri ile turizme kazandırma çabasından dolayı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen’i de tebrik etti.

15 günde yaşadıkları deneyimden bahseden KOAH hastası Ahmet Uz, Bursa’dan geldiğini ve mağaradaki yardımcı tedavinin kısa sürede olumlu etkisini gördüğünü söyledi. 6 dakikada aldığı mesafeyi artık 1 dakika 40 saniyede aldığını ifade eden Uz, Çankırı’da güzel bir iş birliği olduğunu söyleyerek projeye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Antalya’dan katılan KOAH hastası Nursel Sümer ise Yer Alt Tuz Şehri’ndeki tedavi sürecinde Çankırı halkının kendilerini çok iyi karşıladığını söyleyerek Çankırı halkının hepsinin tek evden çıkmış, aynı şekilde büyütülmüş gibi çok iyi ve nezaketli olduğunu vurguladı. Tuz Mağarasını ve şehri çok sevdiğini söyleyen Sümer, Çankırı’ya yerleşmek istediğini de söyledi.

Mağaranın 5 bin yıllık geçmişe sahip önemli bir turizm merkezi olduğuna dikkat çeken Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ise, “Turizmin çeşitlendirilmesi kapsamında ve Avrupa’da 19’uncu yüzyılda başlayan ve süregelen sağlık turizmini ilimizde de ortaya koymak adına Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’ni başlattık. Misafirlerimizi 15 gün boyunca 09.00 ile 15.30 saatleri arasında Yer Altı Tuz Şehri’nde ağırlıyoruz. Mağarada bulundukları süre içinde tedavi oluyorlar, aynı zamanda farklı etkinliklerde bulunuyorlar.” diye konuştu.

YORUM YAP