Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan kenti, Cittaslow (Sakin Şehir) hareketine dâhil etme çalışmalarının olumlu sonuçlandığını belirtti. Safranbolu böylelikle, hem UNESCO hem de Cittaslow’a dâhil olan tek kent olma özelliğini kazandı.
Kuruluş amacı; kentlerin kendi kimliklerine sahip çıkarak küreselleşme sonucu ortaya çıkan kentlerin birbirine benzemesine, aynılaşmasının önüne geçilmesi, kentlerin yönetilirken yerel yemeklerine, yöresel mimarisine, geleneklerine, göreneklerine, zanaatlarına, esnafına sahip çıkılması ve desteklenmesi, birliğin üye kentler için ortaya koyduğu kriterler vasıtasıyla sağlanmaya çalışılmak olan Cittaslow hareketine Safranbolu Belediyesi tarafından 4 Mart 2023 tarihinde yapılan başvuru onaylandı. Safranbolu böylelikle, hem UNESCO hem de Cittaslow’a dâhil olan tek kent olma unvanı kazandı
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse; “Cittaslow Uluslararası Birliği’ne üye olmak isteyen kentler, birliğin belirlediği 7 kriter çerçevesinde projeler geliştirmesi bu projeleri belgeleyerek bir başvuru dosyası haline getirmesi gerekmektedir. Bu kriterler çevre politikaları, altyapı politikaları, kentsel yaşam kalitesi politikaları, tarım, turizm, esnaf ve sanatkarlara dair politikalar, misafirperverlik, farkındalık ve eğitim için planlar, sosyal uyum, ortaklıklar…Safranbolu adına yaptığımız başvuru sonrasında Cittaslow hareketi Ulusal Koordinatörleri Bülent Köstem ve Candaş Balta Safranbolu’ya gelerek incelemelerde bulundu. Bir kentin Cittaslow olması için Cittaslow felsefesine uygun hareket etmesi, nüfusunun 50.000 altında olması ve birliğe sunduğu başvuru dosyası üzerinden tarihi çarşı bölgesi adına yaptığımız başvurumuz yapılan değerlendirmelerde geçer puan aldı. Bizler tüm kriterleri yerine getirirken tarihi çarşı bölgemiz ile Cittaslow ağına başvurduk.Bülent Böstem ve Candaş Balta Beyler de stratejik planlama ofisindeki arkadaşlarımızın rehberliğinde Safranbolu’muzu yerinde değerlendirdiler. Ve İzmir’e memnun döndüler.
2023 yazında başladığımız bu çalışmalar geçtiğimiz günlerdeki sertifika davet mektubu ile sona yaklaştı. 23 Mart’ta Brüksel’de yapılacak olan sertifika törenine giderek bu gururu Safranbolu’muza ve ülkemize kazandırmış olacağız. Süreç içinde bizlere yol gösteren Bülent Böstem ve Candaş Balta’ya, projeye gönüllü danışmanlık yapan Candan Bal’a, dosyamızın İngilizce çevirilerini gönüllü bir şekilde üstlenen İngilizce mütercim tercüman Ferda Kütükçüoğlu’na teşekkür ederim. Göreve geldiğimizden itibaren Safranbolu adına en büyük hedeflerimizden birisi nitelikli turistleri ağırlamak ve Avrupalı turistleri Safranbolu ile buluşturmaktı. Bu ideale bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. Safranbolu’muza hayırlı olsun.” şeklinde düşüncelerini paylaştı.