Hot Contact
Hot Contact
Ünal Mühendislik

SAFRANBOLU MARKASI AİLENİN DÜNYA MARKASI SAFRANTAT

Yayınlanma Tarihi :
SAFRANBOLU MARKASI AİLENİN DÜNYA MARKASI SAFRANTAT
Demir Petrol

Safranbolu’nun UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer almasını sağlayan evlerinin yanında, şüphesiz ki bir diğer önemli markası da dünyaca ünlü lokumları. Safranbolu Lokumlarının amiral gemisi ise, 4 kuşaktır hayatlarını ticaretten cemiyete her alanda Safranbolu’ya adamış olan Çakır ailesinin yarattığı SAFRANTAT…

Çakır ailesi Safranbolu ve yöresi için iş, siyaset ve cemiyet hayatı açısından son derece önemli bir aile. Hatta aile için “ Kendisini cemiyet hayatına adamış aile” desek abartmış olmayız. Ailenin babası 1’inci Mehmet Çakır cumhuriyetin ilk yıllarında 400 çift mandası ile Safranbolu ve Bartın ormanlarının kesim işlerini üstlenmiş. Cerrahpaşa’da fırın, İstiklal Caddesi’nde han işletmeciliği yapmış. Başta İsmet Paşa olmak üzere devlet erkânı ile son derece iyi ilişkileri olan Çakır’dan, Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kuruluşunda çalışan İngiliz mühendis ve müdürlerin konaklaması için bir otel yapması istenmiş ve o da Kıranköy’deki Çelik Palas Oteli inşa etmiş. Mehmet Çakır’ın turizm yatırımları ilerleyen yıllarda yine İngilizlere yönelik olarak bugünkü Ahmet Usta bölgesinde hizmete aldığı kayak tesisi ve otel ile devam etmiş ancak o otel yaşanan bir yangın sonrası kullanılamaz hale gelmiş.

Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odasının ilk Meclis Başkanı da olan Mehmet Çakır bölgede sözü geçen, sevilen ve sayılan bir isim olduğu kadar hayırseverde bir isim. Anlatılanlara göre II. Dünya Savaşı sırasında tüm yurt genelinde olduğu gibi Safranbolu yöresinde de kıtlık yaşanır ve Mehmet Ağa İstanbul’dan kamyonlarla getirttiği erzakları köylere dağıttırır.

2’inci kuşak Çakır ise Safranbolu cemiyet hayatının “Ahmet baba” olarak tanımladığı Ahmet Çakır. Galatasaray Lisesi’nde okuyan Çakır eğitim hayatının ardından memleketine fırtına gibi döner ve genç yaşta iş ve cemiyet hayatına ilk adımlarını atar. Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde babasının karşısına aday olan Ahmet Çakır neden böyle bir şey yaptığını soranlara ise; “Bu ülkede demokrasi yok mu?” diye cevap verir. TSO’da hem Yönetim Kurulu Başkanlığı, hem de Meclis Başkanlığı yapan Ahmet Çakır Türk siyasetinin Karaoğlan’ı merhum Bülent Ecevit’in de yakın arkadaşıdır.  Ahmet Çakır hayatının sonuna kadar; Esnaf Odası, Şoförler odası, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Kızılay ve Türk Hava Kurumu gibi birçok kurumun başkanlığını yapar, iş ve cemiyet hayatına hizmet eder.

Çakır ailesinin 3’üncü kuşağı ise dedesinin ismini taşıyan 2’inci Mehmet Çakır’dır.  Mehmet Çakır 1960’lı yıllarda, bugün lezzeti ve kalitesiyle ünü Türkiye’yi ve dünyayı saran SAFRANTAT lokumlarının merkez şubesi olan Kıranköy’deki işyerinde içkili bir restoran çalıştırmaktadır ancak bu işten artık bıkmıştır. Kısacası torun Çakır’ın kafasında sektör değişikliği vardır.

Dünya Miras Kenti Safranbolu’muzun en önemli turistik değerlerinden biri olan Safranbolu lokumunun amiral gemisinin kurucusu ve isim babası merhum Mehmet Çakır, SAFRANTAT’ın kuruluş hikâyesini şöyle anlatır; “  Bir akşam mesleği şekerci ustası olan müşterim ve arkadaşım Mustafa Eken’e, bu akşam burada son kez yemek yiyorsun, tadını çıkart dedim. Şaşırdı tabi. Şehrin göbeğinde, ana yol üzerinde ve müşterisinin de bol olduğu bir işletmeyi kapatmayı kim neden istesin ki? Mustafa; ‘İyice düşündün mü, sonra pişman olma’ dedi. Bende, ben iyice düşünürüm ve kararımı bir kere veririm, bu lokanta dükkânı sabah olmayacak dedim. Kendisiyle yaptığımız istişare sonucunda şekerci dükkânı açmaya karar verdik. Benim şekercilik geçmişim yoktu. Ne helvadan anlardım ne lokumdan. Fakat arkadaşım Mustafa’nın iyi bir usta olduğundan hiç şüphem yoktu. İşletmemizi kurduk, ancak marka konusunda bir türlü karar veremiyorduk. Bu şekerci imalathanesine lezzeti gibi tatlı bir isim koymalıydık. Markamızın adı, kutu yaptırmak için İstanbul’a gidene kadar da belli değildi. Mustafa ile otobüse bindik, kutu yaptırmak için İstanbul’a doğru yola çıktık. Otobüste yol boyu isim düşündüm. Çünkü kutu yaptırmaya gidiyorduk ve bize marka olarak ne basalım diye soracaklardı. O sırada otobüs Düzce’de mola verdi. Aklımda Safranbolu’ya adını veren Safran Çiçeğinden doğru ‘Safran’ kelimesi vardı ancak tek başına bir şekerleme markası için yavan kalıyordu. Yanına mutlaka bir şey eklemeliydik. Tam o sırada birden gözüme tat kelimesi takıldı ve o an markamız zihnimde canlandı. Mustafa’ya döndüm ve dedim ki, hayırlı olsun markamız SAFRANTAT”

Büyük usta Safranbolu lokumunun diğer lokumlardan farkını ise şu şekilde anlatmaktadır; “Lokumu yaparken kullandığımız su çok önemlidir. Safranbolu lokumunu farklı kılan unsurların başında da Safranbolu’nun suyu gelmektedir. Kullanılan su da kireç olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde usta ne kadar hünerini gösterirse göstersin lokumun kıvamını tutturamaz. Geçtiğimiz yıllarda Safranbolu şebeke suyu değişti, biz de lokumumuzda eski tadı alamamaya başladık ve bu yüzden hemen önlemini aldık. Ayrıca ürünlerimiz kesinlikle herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan, tamamen doğal olarak özenle üretilmektedir”

1967 yılında Mehmet Çakır tarafından kurulan ve bugün ailenin 4’üncü kuşak temsilcisi Metin Çakır tarafından yönetilen SAFRANTAT Lokumları; yaklaşık yarım asırdır tecrübeli ve profesyonel kadrosuyla 7 şubesinde Dünyaca ünlü Safranbolu Lokumlarının en lezzetli ve en kaliteli örneklerini konuklarına sunmaya devam ediyor.

 

 

YORUM YAP

Eliz Pasta & Cafe

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
Hot Contact

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış