Eskipazar Organize Sanayi Bölgesinde bir yandan altyapı çalışmaları devam ederken, diğer taraftan da fabrikaların temelleri atılıyor. Karabük’ün yeni gündemi ise bölgede kurulması hedeflenen Lojistik Merkezi. Projeyle ilgili tüm hazırlıklar tamamlanırken, Karabük Valiliğinin öncülüğünde siyasetten bürokrasiye, iş dünyasından yerel yönetime kadar tüm Karabük birleşti ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına gerekli başvuru yapıldı.
Karabük’te yeni gündem Lojistik Merkezi. İlin ekonomik gelişimine ve istihdamına büyük katkı sağlayacak olan Eskipazar OSB’de altyapı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Filyos Limanı altyapı ihalesi de önümüzdeki günlerde ihaleye çıkıyor. Karabük’ün yeni hedefi de bu iki önemli projeyle ilişkilendirilecek Lojistik Merkez. Ak Parti Karabük Milletvekili ve Meclis KİT Komisyonu Üyesi Ali Keskinkılıç, şehre yeni bir vizyon kazandırmayı hedeflediklerini ve bu bağlamda yaptıkları en önemli çalışmanın da Eskipazar OSB’nin bulunduğu alanda bir Lojistik Merkez kurulması olduğunu belirtti. Filyos Limanının Türkiye Petrolleri Anonim Şirketi tarafından işletileceğini de ifade eden Keskinkılıç, KARDEMİR’i projede TPAO ile ortak yapmak için görüşmeler yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Eskipazar OSB’de Lojistik Merkez için 200 dönüm bir alanın hazırladığını ifade ederek açıklamalarını sürdüren Keskinkılıç; “ Projeyle ilgili başvurudan önce bazı kurumlardan görüş alınması gerekiyor. O görüşler alındı ve valiliğimizin öncülüğünde başvurumuzu yaptık. Proje ile ilgili kararı verecek Lojistik Koordinasyon Kurulu’nda birçok bakanlıktan ve kurumdan temsilciler yer alıyor. Konunun üzerinde tüm Karabük olarak çalışıyoruz. Mesela biz milletvekili arkadaşım Cem Bey ile birlikte projenin siyasi ayağını takip ederken, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Fatih Çapraz beyde TOBB ayağını takip ediyor. Sayın Valimiz zaten çalışmaları koordine eden isim. Şimdi bir an evvel kurulun toplanmasını bekliyoruz. Kalifiye eleman şartı olmadan yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edileceği bir projeden bahsediyoruz. Elbette ilimizin ihracatına da ciddi katkı sunacak bir proje. Şayet bu projeyi de başarabilirsek, yeni OSB’miz, limanımız ve Lojistik Merkezimizle şehrimizin sanayileşme altyapısını tamamlamış olacağız” şeklinde açıklamalarını tamamladı.
Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Civa, Karabük TSO Başkanı Fatih Çapraz, Safranbolu TSO Başkanı Erol Altuntepe, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Hüseyin Kılıç, Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan ve MÜSİAD Başkanı Cengiz Ünal imzasıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yapılan başvuruda şu görüşlere yer verildi;
“İlk defa olarak l8 Nisan 2013 tarihinde Karabük Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde yapılan Çalıştay ile Karabük Lojistik Merkezi kurulması gündeme getirilmiştir. Bu bağlamda Karabük Valiliği, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası, Karabük Üniversitesi, Karabük İl Özel idaresi, Karabük Belediyesi, Karabük Organize Sanayi Bölgesi, Karabük Haddeciler Derneği, Karabük Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, KARDEMİR lojistik merkezi kurulumu çalışmalarında aktif rol almışlardır. Karabük Ticaret ve Sanayi Odası 2013 yılında Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında bir proje hazırlayarak Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na sunmuştur. Karabük İli lojistik merkez Fizibilitesi Projesi BAKKA tarafından desteklemiş ve fizibilite raporu hazırlanarak kamuoyu İle paylaşılmıştır. Karabük Lojistik Merkezi projesi yıllardan beri Karabük kamuoyunun birinci gündem maddesidir. Filyos Liman Projesinin hayata geçmesi ve Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması bu projenin önemini daha da artırmıştır.
Karabük Lojistik Merkezi yeri belirlenirken, kente, çevre yollarına OSB’ye yakınlık, TCDD mevcut demiryolu olası ek güzergâhına yakınlık, otoyol ve karayoluna yakınlık, arazi yapısının uygun olması, arazi büyüklüğünün uygun olması, arazilerin mümkünde kamu mülkiyetinde, kentin gelişme planı kapsamında olması, kent merkezi ve lojistikle ilgili tesislere yakın olması kriterleri esas alınmıştır.
Karabük, demir-Çelik ve turizm sektörleri olan, tarım hayvancılık, orman ürünleri, madencilik ve hazır giyim sektörlerine yönelik potansiyeli olan bir ilimizdir. Son teşvik sisteminde 2.bölgede almaktadır. Filyos Vadisi Projesi hinterlandı içerisindedir. Ayrıca karayolları açısından bir kavşak noktasında bulunmakta, demiryoluna sahip ve denizyoluna bağlantısı olan bir kenttir.
Lojistik sektörü, Karabük kentinin, Batı Karadeniz bölgesinin ve ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli yer tutmaktadır. Karabük, Doğu Avrupa, Türkiye, Karadeniz ülkeleri, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinde yaşayan yaklaşık 600 milyon insan için de ithalat ve ihracat kapısı olma potansiyelini taşımaktadır. Karabük Lojistik Merkezi’nin hedefi bölgede lojistik hizmet veren firmalara ve lojistik sektörüne yatırım yapacak yeni girişimcilere, nakliye, depolama, dağıtım ve intermodal taşımacılık imkânları sağlayacaktır.
Ülkemizin ve ilimizin ihracat kapasitesinin artırılması, sosyo ekonomik kalkınmasının sağlanması, katma değerli ürünlerin üretilmesi ve bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi açısından bu proje çok önemlidir. Karabük Valiliğinin öncülüğünde, tüm paydaşların katkı ve destekleriyle aşağıda imzası bulunan kurum ve kuruluşlar, Karabük Lojistik Merkezinin kurulması hususunda hemfikirdirler”
Lojistik Koordinasyon Kurulu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı başkanlığında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı Başkan Yardımcısı, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanından oluşuyor