Karabük Demir Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), ülkemizin ilk entegre demir çelik fabrikasıdır. Ancak onu, ilk olmasının ötesinde önemli kılan en önemli özelliği, ülkemize kazandırdıkları ile kendisine verilen unvandır. Kuruluşundan itibaren ülkemizin dört bir yanındaki çok sayıda çimento ve şeker fabrikasının, kara ve demiryolu köprülerinin, tersane, baraj ve santrallerin imalat ve montajı ile ERDEMİR, İSDEMİR ve Seydişehir Alüminyum gibi ülkemizin en büyük sanayi tesislerinde imalat ve montaj gerçekleştiren Karabük Demir Çelik Fabrikaları, böylelikle endüstriyel kalkınmanın lokomotifliğini üstlenmiş ve “ Fabrikalar Kuran Fabrika ” unvanını almıştır. Asında bu unvan Karabük işçisi ve KARDEMİR için oldukça mütevazı kalır. Çünkü o kadar çok imzası vardır ki bu topraklarda. Hani, “Cumhuriyeti inşa eden şehir Karabük” desek abartmış olmayız.
Karabük Demir Çelik Fabrikalarının Karabük dışındaki ilk imalatı,1961 yılında yapılan İstanbul Yedikule ve Kurbağlıdere Gazhaneleridir. Alman Dıdıer Werke firması tarafından projesi hazırlanan 625 tonluk imalat Karabük’te gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde ayrıca özel bir büroya hazırlatılmış olan projelere göre Ankara Şeker Fabrikasının 1400 ton çelik konstrüksiyonu, 1959-1960 yıllarında Karabük Çelik Konstrüksiyon ünitelerinde imal edilmiştir. 1957-1961 yılları arasında Karabük Çelik Konstrüksiyon Ünitesinde toplam 24.850 ton imalat yapılmıştır.
1962-1998 Çelik Konstrüksiyon Atölyesinin Kurulması
Bu dönem, başlangıçta faaliyetlerini Merkez Atölyesinin Soğuk Demircilik Bölümünde, daha sonra 34” Blok Haddesi ile 28” lik Düo Haddelerin o dönemde henüz işletmeye alınmayan hollerinde ve 1959 yılının sonunda İkinci Makine Atölyesi olarak kurulan çelik binada sürdüren Çelik Konstrüksiyon Ünitesi için müstakil bir Çelik Yapı Atölyesinin kurulduğu dönemdir. 1961 yılının sonlarında Karabük Demir Çelik Fabrikalarındaki büyük tevsiin çelik konstrüksiyon işleri büyük ölçüde tamamlanmıştır. Bu nedenle çelik konstrüksiyon ünitesindeki 400- 450 işçiye ve mevcut tezgahlara iş bulmak ve mevcut kapasiteyi artırarak ülkemizde kurulmakta ve geliştirilmekte olan sanayi tesisleri ve fabrikalar ait çelik konstrüksiyonu imal etmek amacıyla modern bir çelik konstrüksiyon atölyesinin kurulmasına karar verilmiştir. Bu karar doğrultusunda Eximbank’tan temin edilen 15.000.000 $’lık dış kredinin bir kısmı ile Karabük Demir Çelik Fabrikaları bünyesinde kurulacak modern çelik konstrüksiyon atölyesi için Amerikan Austin firması ile 31.12.1962 tarihinde mukavele imzalanmıştır. Yeni atölye, imalat kapasitesi tek vardiyada 15.000 ton/yıl, çift vardiyada 25.000 ton/yıl ve tevsii edildiğinde 40.000 ton/ yıla çıkabilecek şekilde inşa edilerek 01.09.1966 tarihinden itibaren işletmeye alınmıştır. Bu olay Türkiye’nin çelik yapı sanayinde ayrı bir dönüm noktasıdır.
1967 yılına kadar ağırlıklı olarak demir çelik işletmelerinin ihtiyaçlarını karşılayan bu atölye daha sonraki yıllarda büyük oranda dış siparişlere yönelmiştir. Gerekli olan personelin yetişmesi ve işlerin gerektirdiği takım ve teçhizatın tamamlanması ile birlikte imalat tonajı her yıl sürekli artış göstermiştir. Nitekim imalat 1972 yılında 18.700 ton/yıla ulaşmıştır. Büyük endüstriyel yatırımların gerçekleştirilmesinde ve hızla artan çelik konstrüksiyon ihtiyacının karşılanmasında imkan ve tecrübe yönünden çok güçlü bir kuruluş haline gelen Karabük Çelik Konstrüksiyon Atölyeleri imalat kalitesi yönünden de Avrupa Standartlarını kısa sürede yakalamıştır.
Karabük Çelik Konstrüksiyon Fabrikalarında 1972 yılı sonuna kadar yapılan çelik konstrüksiyonların imalatları ( Tevsii ve dış sipariş toplamı) 143.608 ton olmuştur. Bunun 50.980 tonu Karabük Demir Çelik Fabrikalarının tevsii projelerini, 92.628 tonu ise dış sipariş imalatlarını oluşturmuştur.
Şeker Fabrikaları, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları, Mennesman Sümerbank Boru Fabrikaları, Seka Genel Müdürlüğü, İ.E.T.T Genel Müdürlüğü, M.K.E., TRT, Suni Gübre Fabrikaları, Karayolları Genel Müdürlüğü, Çimento Sanayi, Antalya Ferro Krom Tesisleri, Yarımca Seramik Fabrikaları, Bandırma Asit Fabrikaları, Adana Termo Teknik Fabrikaları, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, Pektim Petro Kimya Tesisleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sümerbank, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye Zirai Donanım Kurumu, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı, Alüminyum Sanayi, İskenderun Demir Çelik Fabrikaları, PTT Genel Müdürlüğü, Bursa Oyak Oto Fabrikası, Akdeniz Gübre Sanayi, Etibank Genel Müdürlüğü, Karadeniz Bakır İşletmeleri, Ankara Sular İdaresi, Devlet Meteoroloji Müdürlüğü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yapılan imalatlar bu dönemdeki dış siparişlerin başlıcalarıdır.
Bu dönem zarfında işletme bünyesinde de gerçekleştirilen önemli projelerin hemen hemen tamamı Çelik Konstrüksiyon Atölyelerinde imal edilmiştir. Karabük Demir Çelik Fabrikalarının KARDEMİR A.Ş.’ne devrinden sonra başlatılan yeni yatırım projelerinin başarı ile tamamlanmasında da Çelik Konstrüksiyon Fabrikaları büyük rol oynamıştır. Bu projelerden en önemlisi Yeni Çelikhane Projesidir. Proje ile birlikte KARDEMİR çelik üretim metodunu değiştirmiş ve Bazik Oksijen Konverterlerinde çelik üretmeye başlamıştır. Proje için gerekli olan imalatlar Kardemir çelik konstrüksiyon atölyelerinde imal edilmiştir. Özelleştirme sonrası başlayan yeni yatırım projelerinin büyük oranda tamamlanmasından sonra çelik konstrüksiyon fabrikalarının yeniden yapılandırılmasına karar verilmiş ve fabrikalar Kardemir bağlı ortaklığı şeklinde yeniden yapılandırılarak 1998 yılının sonunda KARÇEL A.Ş. adını almıştır.
1998 tarihinden itibaren KARDEMİR A.Ş.nin %99 hisseli bir bağlı kuruluşu olarak yeniden yapılandırılan ve KARÇEL A.Ş. adını alan Çelik Konstrüksiyon Fabrikaları bundan sonraki yıllarda da gerek KARDEMİR bünyesindeki tesisler, gerekse yurt içi ve yurt dışı firmalar için büyük imalat projelerini gerçekleştirmeye devam etmiştir. Yaklaşık 36.000 m² kapalı ve 50.000 m² açık sahaya sahip olan Karçel A.Ş. Çelik Yapı Fabrikaları elektronik, hidrolik ve mekanik tezgâhlar, malzeme temizleme ve boyama üniteleri ve 20 tona kadar kaldırma kapasiteli köprü vinçleri ile teçhiz edilmiş olarak bugünde sahasında ülkemizin en büyük otorite kuruluşlarından birisidir. Klasik elektrik ark kaynağı ile birlikte yarı otomatik tozaltı kaynak metodu ve MIF, MAG ve TIG kaynak metodları ile kaynak işlemlerinin yapıldığı KARÇEL A.Ş.’de mekanik kesme tezgâhları yanında otomatik oksi- propan ve plazma kesme makineleri da bulunmaktadır. Modern Kalite Yönetim sistemlerine de sahip olan KARÇEL AŞ Çelik Yapı Fabrikalarının kapasitesi aylık 2000 tona kadar ulaşmıştır.
KARÇEL A.Ş özelleşmeden sonrada ülkeye katkısına devam etmiş, bugünde alanında uzman profesyonelleri ve sektörde dünya çapında isimlerden oluşan marka yönetimi ile de üretimine devam etmektedir. KARÇEL A.Ş; Ford Otosan, Şişecam, Akçansa, Çimsa, Eren Enerji, Afşin Elbistan Termik Santrali ve Siirt Çinko gibi ülkemizin dünya çapındaki birçok firmasına özel imalatlar gerçekleştirmiştir. Şirketin özelleşmeden sonra yurtiçinde imza attığı en önemli proje ise hiç şüphesiz Çanakkale 1915 köprüsüdür.
KARÇEL ayrıca dünyanın değişik ülkelerinde de mega projelere imza atmaya devam etmektedir. Sudan’ın başkenti Hartum’da Nil Nehri üzerine kurulan “Al Halfaya Köprü Projesi, Senegal’deki Kanopi Stadyumu, Etiyopya Akh Demiryolu Projesi, Van Company Irak-Erbil Çelikhane Tesisleri, Tayland Sirichi Rafinerisi ve Macaristan BMW Fabrikası bunlardan bazılarıdır.